Když si pivaři řeknou Morava

Ve Frýdku-Místku pátým rokem funguje Řemeslný pivovar Morava. Od počátku své existence se soustředí na výrobu piva tradiční recepturou, tedy zejména spodně kvašených ležáků plzeňského typu. Přijďte je první tři březnové dny ochutnat na Festival chutí na brněnské výstaviště.

 

Řemeslný pivovar Morava byl založen v roce 2013 na místě bývalé restaurace Morava ve Frýdku-Místku. Od počátku své existence se soustředí na výrobu piva tradiční recepturou, tedy zejména spodně kvašených ležáků plzeňského typu.

„Martin Gajdáček, nejostřílenější sládek v řemeslném pivovaru Morava, a jeho tým, který tvoří zkušený Marek Blahut a sládek z mladé generace Ondřej Staniowski, se však nebojí experimentů, proto během roku připravují velmi žádané sezónní speciály, například osvěžující svrchně kvašená piva typu IPA v létě, nebo silnější speciály jako jsou Imperial Stout nebo Porter v chladnějších měsících,“ poznamenal ředitel marketingu Václav Menšík.





 

Při výrobě spodně kvašených ležáků používají sládci Řemeslného pivovaru Morava pouze a výhradně české suroviny, nikdy žádné náhražky a moderní přípravky. Dodržují léty prověřené postupy a nikam nespěchají. Kvašení piva v Řemeslném pivovaru Morava trvá sedm až čtrnáct dní, poté pivo leží v ležáckých tancích vždy tři a ž čtyři týdny, ležáky dokonce až 60 dní. „Jen díky tomu získá pivo ten správný a přirozený charakter a nezaměnitelnou chuť. Proto z produkce tohoto místeckého pivovaru nečekejte uniformní „europivo“ ale naopak opravdu poctivé a řízné nepasterizované české pivo. Takové jaké pili naši otcové a dědové,“ líčí Menšík.

Koho by si chtěl pivovar Morava projít, může si domluvit prohlídku, komentovanou jedním ze sládků, která je samozřejmě spojená s degustací piva z běžné nabídky i sezónních speciálů.

Seznam restaurací, které čepují pivo Morava, se neustále rozrůstá a naleznete jej na webu pivovárku. Pivo Morava v sudech a lahvích můžete zakoupit také v hypermarketech Globus Opava, Ostrava i Havířov a také v Makro Ostrava. Vždy pečlivě chlazené ve stylové a nepřehlédnutelné velkoobjemové lednici.

„V restauraci Morava, která se nachází nad pivovarem, ochutnáte pět druhů tankového piva v té nejlepší kvalitě – přímo z pivovaru. Výčepu velí a vysokou úroveň péče o pivo garantují Mistři výčepní Antonín Kašperák a Jaroslav Filip,“ popsal Václav Menšík.

Šéfkuchař Martin Grygar servíruje to nejlepší z české kuchyně a rozličné sezónní speciality, které jsou vyladěny tak, aby se perfektně hodily k sezónním pivním speciálům z produkce pivovaru.

Foto: Archiv Pivovaru Morava