zavřít
Současně se koná

Současně se koná

Ochutnejte jedinečné slámové víno od pana Drápala

22. října 2022  /  16:13

Vinařství Drápal z Vranovic je jediným vinařstvím, které je zaměřeno na výrobu slámových vín. Na tento sortiment se specializovalo před více než dvaceti lety. Ostatní vinařství mají je mají slámová vína pouze jako doplňkový sortiment. Za dobu své existence bylo vyrobeno a zpracováno víno z 25 různých odrůd. Roční produkce se pohybuje okolo 20 000 lahví vína.

Počátky vinařství pana Oldřicha Drápala však sahají do roku 1975, kdy započala první výroba, která tehdy byla pouze na zahrádkářské úrovni. V dnešní době ve svém oboru nemá na českém trhu konkurenci.

Slámové víno je jakostním vínem, které může být bráno i jako nejvyšší kvalitativní kategorií. Jeho příprava spočívá v tom, že v době vinobraní, se vybírají z vinic jen nejkvalitnější hrozny, které jsou před zpracováním skladovány na slámě či rákosu ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců. „Paradox je ten, že pro mě vyzrálý nebo přezrálý hrozen, který používají třeba na výběry z hroznů pro mě není zajímavý. Já tam ty více cukernaté hrozny nechávám a beru si jenom to, co potřebuji“, popisuje proces výběru Oldřich Drápal. Ve vinařství jsou hrozny sbírány ručně a od stálých dodavatelů z celé Moravy.

Výlisnost u slámových vín je 15 až 20 litrů ze 100 kg hroznů, pro porovnání u klasických vín se jedná o přibližně 65 litrů ze 100 kg hroznů. Vína kvasí na 10 až 12 objemu % alkoholu a lahvují se po dvou létech od výroby do lahví o objemu 0,2l.

Na stánku si můžete koupit slámová vína druhů Rulandské bílé, Chardonnay, Ryzlink vlašský nebo cuvée Bobulky 69, které je vyráběno ze 4 odrůd. Z červených vín je v nabídce Cabernia, Cabernet Sauvignon a Cabernet Moravia, což je jediné ledové víno, které mají momentálně v nabídce, s ročníkem výroby 2011. Ochutnat a zakoupit si můžete i slamáček, což je vinný rosol v nabídce z červeného i bílého vína.

Pan Drápal je držitelem nespočtu ocenění. Velmi siváží uvedení do Síně slávy českého a moravského vinařství v roce 2020. Se svými víny cestuje po celém světě. V posledních letech se vydal například do Berlína, Kanady, na Madeiru či do Koreje. V Koreji získal velkou zlatou medaili za nový výběr z cibéb, který vyrábí technologií, kterou nepoužívá a nezná nikdo jiný. Tato příprava vína zabere pět let.  

Po dotazu, zda má nějaké nejoblíbenější, neúspěšnější či nejlepší víno odpovídá, že takové zatím nevyrobil.